maandag 14 november 2011

postheadericon Discussie: Meiden van een jaar of elf/twaalf kunnen geen kind meer zijn.

Ik was in de tijd van de basisschool en in de middelbare school, eerst een heel verlegen en soms ook onzeker meisje. Ik twijfelde wel eens wat mensen van mij vonden, hoe ik er bijvoorbeeld uit zag en daar kon ik mij dan ook wel eens druk over maken. In de tijd dat ik op de basisschool en de middelbare school zat, maakte het nog niet heel erg veel uit wat je aan had. Ik heb namelijk nog nooit commentaar gehad op wat ik aan had. Het was meer mijn eigen gevoel en soms kwam de onzekerheid te boven. De meiden van tegenwoordig zien er uit alsof ze iedere dag naar een modeshow gaan in plaats van dat ze naar school gaan.

 Ik verbaas mij nu alleen steeds meer over de meiden van een jaar of elf, twaalf, die er uitzien alsof ze zestien jaar zijn, door onder, andere de hoeveelheid make up die ze dragen. Ze lopen in de kortste rokjes, laag uitgesneden shirtjes en al met torenhoge hakken. In de tijd dat ik twaalf was, speelde ik namelijk nog met barbies en zag ik er ondanks, de komende vormen, nog echt uit als een kind. Ik had toen ik een jaar of 13 was een laagje mascara op en een doorzichtige lipgloss. Pas toen ik een jaar of 15 was begon ik mij ook wat volwassener te kleden en ook wat meer make-up te dragen. Mede ook door dat ik toen mijn eigen geld ging verdienen, kon ik zelf bepalen wat ik ging kopen.


Ik verbaas mij er iedere keer weer over, als ik bijvoorbeeld werk op een buitenschoolse opvang, hoe volwassen de meiden praten en er ook uitzien. Als ik deze meiden ook mag geloven, dan hoor je er echt niet bij als je geen uggs, iphone/blackberry, i-pad en de nieuwste kledingstukken kan permitteren. Volgens mij heb je een verschrikkelijk leven als je ouders dat bijvoorbeeld niet kunnen betalen, omdat ze net als mijn moeder alleenstaand zijn.  Ik vind zelf dat deze meiden veel te vroeg volwassen worden, want bij de jongens is het niet zo erg als bij de meiden. Mijn broertje is 12 en hem boeit het echt niet wat hij aan hebt. Het is gewoon echt nog een kind en dat kan ik van die meiden die ik in groepjes rond zie hangen in de plaatselijke voetbalkooi niet zeggen. De kinderen spelen niet meer, maar praten alleen nog maar met elkaar via de ping, of hangen tot 's avonds laat buiten. Het lijkt net als of de ouders of geen grenzen meer hebben, dat alles maar mag en het ze niet meer interesseert wat er in hun kind omgaat en hoe kind er uitziet.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik begin mij er toch wel zorgen over te maken.

Wat vinden jullie? Kunnen de meiden van een jaar of elf/twaalf in de tijd van tegenwoordig, door de invloeden van media, geen kind meer zijn? Zijn de ouders aan het veranderen en vinden ze carrière maken belangrijker, waardoor ze minder op hun kinderen gaan letten?

22 comments:

byyara zei

Ik vind ook dat meiden van 11/12 geen kind meer zijn. Ik was laatst aan het werk en rond een uur of 20:00 kwam er een hele groep meiden binnen. Het is dat ze mega klein zijn en ik één meisje van de groep kon, maar anders.. Ze hadden panty's aan, hoge hakken, zware make-up. Ik stond echt perplex! Ze worden steeds jonger... En dat is met alles zo, je hoort soms zelfs verhalen van meiden van 13 een vriendje hebben met alles erop en eraan.
Toen ik 11/12 was vond ik het héérlijk om met mijn barbies te spelen, maar ik denk dat die meiden van tegenwoordig liever met hun blackberry zitten te spelen....

Eve zei

Ik denk dat je voor een deel gelijk hebt, maar ik denk dat het iets is van alle tijden. Ik woon toch in een redelijk grote stad, maar hier in de buurt zie ik het fenomeen nauwelijks tot niet. Ga ik naar Overvecht, om maar iets te noemen, dan zie ik het overal om me heen.

Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van locatie.

Danice zei

Ik weet het niet helemaal. Wat ik wel zeker weet is dat ik het in dit geval niet eens ben met de carrière van de ouders. Dat was een generatie terug en meerdere generaties terug ook al zo, verder kom ik zelf ook uit zo'n gezin en liep ik er niet zo bij op mijn 11e. Ik speelde niet meer met barbies, maar was wel heel de dag buiten en op die leeftijd voel je je wel volwassen (je zit immers niet meer op de basisschool of zit in groep 8).

Een groot probleem, ook voor volwassenen is denk ik toch de impact van het internet e.a. media. Als het aan mij ligt, geef je schoolgaande kinderen helemaal geen luxe telefoon inclusief internetabonnement totdat ze hun diploma hebben en het zelf uit kunnen zoeken. Dat is gewoon om problemen vragen, al is niet ieder kind hetzelfde natuurlijk.

Verder sluit ik me een beetje aan bij Eve.

robin zei

Mijn nichtje loopt stage in groep 8 en die zei dat al die meisjes ook moet dikke klodders mascara op zitten, heerlijke oranje foundation en allemaal een Adidas jasje (of Nicholson) maar ze zegt dat dat de 'populaire' meisjes zijn he. Dus ik denk dat maar 20% van zo'n klas zo is dus er kan niet geoordeeld worden op elk meisje van 11/12

ik speelde niet met barbies maar zat 24/7 achter me PS2 haha. Oh en ik werd nog gekleed door me moeder, we hadden toen ook niet zo veel helaas maar ik heb nooit gedoe gehad dat ik in bv C&A kleding liep toen.

Paola zei

Moeilijke discussie! Ik denk dat de gezinssituatie een grote rol speelt.. Ik ben door mijn gezinssituatie van een 12 jarig meisje naar een 17/18 jarig meisje gegaan.. Moet zeggen dat ik me nu ook nog 'gedraag' als iemand die geen 22 is, maar 24..

Juudith zei

Goed stukje!! Ben het wel met je eens!! Bij mij in de buurt zie je er ook genoeg die er al zo bijlopen en zich gedragen als meiden van 16.. Best triest.. Ik enk dat het wel meer en deels door de opvoeding komt.. En dat de ouders steeds minder thuis zijn en hun kinderen maar laten gaan..

beautyforgirls zei

Je hebt hier inderdaad gelijk in. Voor mij is een meisje van 11/12/13/14/15 nog steeds een kind. Ze lopen er inderdaad bij alsof ze de 16 al gepasseerd zijn. Heel erg zonde.
Liefs, xxx

Anoniem zei

Interessant artikel! Ik denk zeker dat door de invloed van internet en andere media meisjes van 11/12 zich sneller volwassen willen kleden. Maar ook dat als je dit niet wilt, je wordt gepest. Juist over twitter/ FB e.d. Ook de invloed van ouders is zeker van toepassing. Toen ik 11/12 was speelde ik ook met barbies en speelde ik nog buiten in plaats van rondhangen. Ik mocht ook echt niet met make up naar school. Hier werd ook op gelet. Pas toen ik 13/14 was mocht ik een klein beetje make up op. korte rokjes vond mijn moeder ook echt niet nodig. In Haarlem zie ik ook geregeld van die meisjes van 11/12 die kortje rokjes e.d. dragen, ze lopen er dan letterlijk bij als meisjes van lichte zeden.
groetjes LindaB

Kimberly zei

Ik heb ook al de nodige meiden zien lopen met kledingstukken waar ik me echt niet in durf te wagen... Veel te korte shirtjes met een panty eronder, waarvan ik zoiets heb: ik vind het niet zo gek dat dat soort meiden aangerand worden door oudere kerels.. Sorry hoor maar als je er zo bij loopt vraag je daar gewoon om :S Zie je ze voorbij lopen of fietsen met telefoon in de hand, lopen er meerdere mensen naast elkaar.. allemaal telefoon in de hand.. praten nauwelijks met elkaar...

Waar het aan ligt? geen idee.. maar kvind het niet kunnen... om het maar ff onbeleefd te zeggen vind ik dat sommige meiden er echt bij lopen als sletten.. :O

Jorna zei

Ik vind het ook heel jammer! Meiden van 11 met dikke oogpotlood strepen onder hun ogen en knallende lipgloss.. Omg. En dan die kleding? Ai. Nee, ik vind het echt helemaal niks. Snap ook niet dat ouders er niet wat mee doen.

Maud zei

Mooi geschreven artikel! En ik maak me er inderdaad soms ook zorgen over (vooral met de gedachte later kinderen te willen). De overgang van kind naar tiener lijkt steeds kleiner, korter en vager.
Ik ga vaak even langs op mijn moeders werk, een basisschool. Daar hoor ik constant dingen over iPhones, Blackberry's en zelf iPads die docenten tijdens de lessen moeten afnemen van kids. En triest genoeg ook veel over cyberpesten en sex-related stuff waar sommige zich al mee bezig houden.. In de tijd dat ik daar zat namen meiden trots hun mooiste, nieuwste Barbie mee. Of werden we gestraft voor briefjes door te geven. Zo raar en haast akelig hoe snel alles verandert.

Naomi zei

Ik vind ook dat meiden van 14 soms echt zich kleden/make up op hebben alsof ze 18 zijn. Toen ik 11/12 was speelde ik buiten en ook nog met barbies, tegenwoordig kan dat echt niet meer. Dan word je echt gepest. Ik had nooit merkkleding, en hoewel ik daar al wel commentaar over kreeg werd ik er niet extreem mee gepest. Als ik naar een van mijn nichtjes kijk, ze is 14 en ziet er nu al uit als 17. Ik verbaas me er iedere keer weer over.

Chantal zei

Ik ben het zeker met je eens dat jonge meisjes van tegenwoordig echt zoo ongelooflijk bijdehand zijn en er veel ouder uitzien dan ze zijn. Compleet met dikke lagen make-up, (uitdagende) (merk)kleding, iPhones, Blackberries en noem alles maar op wat erbij hoort. Ik vind het voor 11/12 jaar dan ook echt niet gezond, ik liep er op die leeftijd in ieder geval niet zo bij.

Charile zei

Ik ben het met je eens! Ik zit nu in de 4e en je ziet zo'n verschil in de 1e klassers. Al die meiden met dikke lagen make-up en de jongens zijn nog best jong. Ik vind echt dat je op 11/12 gewoon nog kind moet zijn. Ik vind het raar om te zien dat die al dag en nacht met hun telefoon rond lopen.

Miezziej zei

Het verschilt heel erg per kind natuurlijk, en door de "extreme" gevallen, vallen de normale meisjes niet meer op... Ik woon naast een basisschool en die 'populaire' meiden vallen gewoon meer op. Maar als ik goed kijk zie ik dat het merendeel nog steeds gewoon kind is! :)
Ik denk dat het kindzijn gewoon anders wordt zoals hoe het voor ons was. En voor de kinderen van onze kinderen is het weer anders...

Ik begon pas heel laat met make-up, nu zelfs nog steeds bijna nooit, terwijl mijn zus veel vroeger begon. Zelfde opvoeding, dus of het per se aan de ouders ligt...??

Ik probeer het altijd van twee kanten te bekijken.. Vroeger was er nog geen internet, nog geen mobieltjes. Als ze die wel hadden in mijn tijd, hoe was ik dan?

Ramona zei

Ik was 12/13 eind jaren 80, begin jaren 90.. maar toen werd er ook onderscheidt gemaakt ;) Toen was Olily, LA Gear enz erg in en o wee als je dat toen niet had, dan hoorde je er niet bij. Ik had daar gewoon lak aan, ik was een type die een legging, bodystocking en beenwarmers enz droeg. Make-Up werd er toen ook wel gedragen..

The Beauty Musthaves zei

haha klopt.. sommige meiden van 13 nu kleden zich erg ordinair. Ik zag laatst een met dik laag make-up en kort rokje. Toen ik 13 was was ik totaal anders. Geen make-up droeg shirts met paarden erop en geen hakken ofzo. Het is nu echt anders geworden. Ik zal mijn kinderen niet zo opvoeden hoor later

Anne zei

Ik ben nu 12, en speel niet meer met barbies en bouw geen boomhutjes meer. Maar ik heb ook geen Blackberry of iPhone, vind de druk die erop heerst om er ook eentje te hebben meer belachelijk, draag geen korte rokjes en geen laag uitgesneden topjes. Ik denk dat er ook een middenweg zit in 'nog met barbies spelen en het niet uitmaken van wat je aantrekt' en 'op hoge hakken rondlopen en asociaal alleen nog maar met je nieuwste telefoon bezig zijn'. In mijn vrije tijd speel ik geen tikkertje meer of niet meer met poppen, maar spreek ik gewoon met vriendinnen af om naar de stad te gaan of gezellig te kletsen.

Silke zei

Ik ben 14! Mijn vriendengroep kleed ze heel normaal. Maar ik zie ook wel dat we in minderheid zijn. Bij mij in de klas is het vooral kilos mascara en eyeliner verkeerde foundation en een tekort rokje. Maar het meeste waar ik me zorgen om maak zijn de te oude vriendjes!

Meisje van 13 zei

Omg, dit slaat zo nergens op.
Maken jullie je hier nou echt zorgen om ?
Sorry dat ik niet meer met mn barbie pop op de fiets zit hoor xd.
Op de middelbare school is make up en een bb normaal...
Ik geef heel veel om kleding, altijd al.
Ik wil er wel graag beetje goed uitzien hoor, gewoon voor mezelf.
Dus alleen volwassenen mogen er goed uitzien ?
Dat is echt hard, zo kwets je echt veel meiden.
Goed doel ;)

Kelly zei

Het is niet mijn bedoeling om mijn meiden te kwetsen, maar ik denk er zo over en dat is mijn mening. Ik vind dat er echt een enorm verschil is tussen de tijd van nu en toen ik op de middelbare school zat tien jaar geleden. Ik wilde weten of ik de enige ben die er zo overdacht. Het was in ieder geval niet mijn bedoeling om jou en andere meiden te kwetsen.

Beautista zei

Ik vind dat je gelijk hebt. Ik wil niet zeggen dat je nog met barbies etc moet spelen, maar tegenwoordig hebben kinderen van 12 al seks!. Natuurlijk niet allemaal, maar het lijkt alsof de leeftijd steeds jonger word.
Als het aan mij ligt, krijgt mijn kind later pas een pc en een telefoon (en een meisje make up/hoge hakken) met de 16 ! Maar dan denk ik ook weer van, als je van alles gaat verbieden worden het JUIST zo'n losbollen.. pff het enige wat je kan hopen is dat je eigen kinderen later eigenwaarde hebben (en blijven houden) en geen gekke dingen doen, mee lopen met tieners die een slechte invloed hebben op ze.

Zoeken op Diva of Geneva

Welkom op Diva of Geneva. Een (beauty)blog met iedere dag één of meerdere updates over beauty, fashion of lifestyle. Ik plaatst ook erg veel swatches van nagellak en nail-art.

Ik ben natuurlijk ook op de social media te vinden (kijk voor de links op de icoontjes bovenaan mijn site) Ik vind het erg gezellig als je mij toevoegt, vragen stellen mag via de social media of mail naar divaofgeneva@live.nl.

Volgers

Translate

Highlights